Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
В чест на Божията Майка се прославя нейното успение на празника Голяма Богородица
15-08-2016г.
Успение на Пресвета Богородица

Днес Православният свят чества един от дванадесетте Големи празници – Успение на Пресвета Богородица. Именно успение, а не смърт, защото Пресветата майка не е вкусила смърт, а само радост. Радост, защото ще пребъдва във Вечността със Своя Син и нашия Спасител и Господ Иисус Христос. Радост, която е съпоставима с изпитаното от Светата Майка когато Архангел Гавриил Й се явява с радостната и блага вест, че Тя ще зачене и ще роди Спасителя на света.

„А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Лук.1:26-28).

Дивна е историята с Успението на Христовата Майка. Тя ни показва, с един единствен пример, как наместо скърби и печал в сърцата ни, там е нужно да присъстват хвалебствени песнопения, които със своята сила по чуден начин да осветлят душите ни, та да не скърбим, а напротив – да въздаваме хвала на Пресвета Троица заради Пречистата Дева Мария…

И когато ние се молим, заедно с нас се моли и Тя. Застъпницата пред Бога за нас.

Примерът Й е най-светлият за това, че не бива да се стахуваме от смъртта, защото всъщност смърт не съществува. Божественото дихание, вдъхнато от Бога в праотците ни Адам и Ева – а значението на нeйното име означава Живот – им е дало душа и тази душа е безсмъртна.

Когато наближил часът на смъртта Й, тя не изпитала уплаха, нито страх.

Както знаем, три дена преди Успението Й, Архангел Гавриил Й се явил, за да Й сподели, че Бог чул молитвата Й и както някога Тя Го носела в утробата си като човек, тъй сега Той ще Я изведе към Царството Небесно. Както и станало.

Нейният пример е и пример на най-дълбоко смирение.

Ангел Гавриил идва при Мариам от Назарет „А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;” (Лук.1:29-30)

„Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея.” (Лук.1:38)

Още с тези Нейни думи се вижда онова, което спокойно можем да наречен заветът на Божията Майка към нас – пълно смирение и отдаване на Бога и Неговата воля.

 

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Дева Мария е пример за нас, че там където привидно има скръб и печал, всъщност на место тях има радост и молитвени песнопения. Там където живота свършва, всъщност той започва. Започва с една непозната сила за нас, хората. Ако се вгледаме по-подробно и в дълбочина ще видим, че без никакво колебание, без и най-малката капчица съмнение в сърцето си Мариам приема думите, казани й от Архангел Гавриил че скоро ще бъде със Сина Си. Същият Архангел Гавриил, който й донася вестта, че върху Й ще слезе Дух Светий, тя ще зачене и ще роди Онзи, Който ще поеме върху Себе Си всички грехове.

Нека се опитаме да следваме примера на Дева Мария – нейното най-голямо смирение: да се откаже от себе си – „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти.” (Лук.1:38) Земен пример на Господнята молитва: „Да бъде Твоята Воля” (Лук.11:2) И после – Пресветата Майка коленичила, благодарила и дълго се молила, че скоро отново ще бъде със Своя Син Иисус, когато Архангел Гавриил Й дал райското клонче. И когато момента настъпил сам Господ Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангели и светци слязъл от Небесата за душата на Света Богородица, за да царува тя во-веки.

Амин.

_______________________________

Със празнична вечерня отслужена предната вечер започчнаха празнествата на Богородичният празник във Горублянският храм. След това беше извършено опелото Богородично, тъй като в храма се съхранява и Нейна плащеница, изобразяваща Нейното Успение.

На самото утро на петднадесетия ден започна празничната утреня, съпроводена със тържествена света литургия отслужена от председателя отец Лазар . Храма стана недостатъчен да побере множеството богомолен народ от квартала и съседните квартали на Богохранимата ни столица. Почти всички влязоха в радоста на празника като взеха и Свето Причастие за спасението на душите и телата си. Храмовото духовенство поздрави всички именяци, които носят това велико име на Света Богородица.

По късно вечерта в местността " Латинските гробища" в квартал Горубляне се намира и параклиса" Успение Богородично"; за тази цел свещеник Петър извърши и водосвет с освещаване на празничният водосвет. Празника завърши с много молитвено настроение и благодат бликаща от застъпничеството на Божията Майка.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”