Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
На Кръстовден се покланяме на светия Кръст Господен
14-09-2016г.

ялата Православна Църква чества  Господският празник Въздвижение на Честия Кръст Господен- Кръстовден. За да се поклонят на Животворящия Крръст храма в Горублянската енория се оказа малък да побере множеството християни дошли да се докоснат до символа на Христовата победа. Тържествената служба бе отслужена от храмовото духовенство- отец Лазар и отец Петър. Към края на празничната утреня беше изнесено Честния и Животворящ Кръст и поставен на специален аналой, украсен с клони от босилек.  С боговдъхновено слово отец предстоятеля се обърта към християните дс думте: " На Твоя Кръст се покланяме Христе..." да се поклонят на символа на Христовата победа и как е установен днешния празник. Накрая в словото си отец Лазар пожела на всички деца, които ще пристъпат училищния праг: здраве, мъдрост и сръчност на всички учащи, да намалее детската агресия и да преуспяват бъдещите кадри на Милото ни Отечество и Родната ни Православна Църква.

_____________________________________________________________

 ИСТОРИЯ НА ПРАЗНИКА КРЪСТОВДЕН

Православната църква отбелязва днес Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден. С този ден, наричан още Гроздоберник, започва и есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на християнската църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота и връщането на кръста от персийски плен през XVII век.

През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога.

Привечер, когато слънцето залязвало, Константин

видял на небето сияен кръст

с надпис под него "С това ще победиш".

Вечерта сам Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си.

Така със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.

Намирането на Кръста на Голгота става няколко години по-късно, когато майката на Константин, царица Елена, отива да посети светите места в Палестина.

През 326 г. тя открила Кръста и на същото място наредила да се построи Божи храм.

През 614 г. персийският цар Хозрой влязъл във война с Византийската империя и превзел Ерусалим, после разрушил църквите и откраднал намерения на Голгота свещен Кръст.

След 14 години император Ираклий го върнал тържествено в Ерусалим след победата си над персите.

След страданията и разпятието Христови, кръстът се превръща в

жертвен знак на спасението и изкуплението от греха.

Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен.

Такова поклонение има още три пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък преди Възкресение Христово и на 1 август.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”