Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Църквата почита паметта на скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.
19-10-2016г.
Честваме празника на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Тази година се навършиха 1070 г. от успението на рилския светец Българската православна църква беше отбелязано със свети литургии в цялата страна паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец в сряда,въпреки дъждовното хладно време.

 В енорийския храм "Св.вмчк. Георги Победоносец" в столичния квартал Горубляне от отец Петър. Храма беше посетен от много хора дошли да се поклонят на празничната икона на преподобния изпросвайки Неговото молитвено застъпничество. След св. Литургия боговдъхновеното си слово отец предстоятеля разкри пред богомолния народ значимото дело на Великия Български светец- Преподобни Иван Рилски Чудотворец " да го почитаме и тачим с едно сърце и душа; винаги да го търсим в духовния мрак на нашите души като светило, което свети над Българската земя и пази свойте сънорадници пред Божия престол....".

_______________________________________________.

Преподобни Иван Рилски се родил през 876 г. в с. Скринао до Дупница. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Йоан постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под връх Руен.

Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Преподобни Йоан Рилски останал до края на живота си в Рила. Там той основал манастир, който е на над хиляда години. Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, св. Йоан възпитал у народа вяра, надежда и любов. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 км, за да се види с рилския светец. Свети Йоан обаче отказал да се видят лично, но провел разговор с монарха. Преди успението си св. Йоан се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, което е останало от св. Йоан Рилски е неговият Завет, който повече от 1000 г. служи като пътеводител на миряните.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”