Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Никулден- празник в чест на свети Николай- покровителя на рибари и моряци
06-12-2016г.
Намаляване размера на шрифта Увеличаване размера на шрифта Печат Св. Николай Мирликийски Чудотворец - Никулден

На 6 декември Църквата ни почита паметта на един от най-обичаните и популярни светци - св. Николай Мирликийски Чудотворец. Архиепископ на гр. Мир в областта Ликия. Изобразява се с митра на главата и архиерейски одежди.

Той се е родил в края на 3 в. в Мала Азия в градчето Патара – пристанище на Средиземно море, в района на Мир Ликийски, който по това време влиза в римската провинция Азия (днес част от гр. Демре в Турция).

Св. Николай претърпял гоненията срещу християните при императорите Диоклециан и Галерий, когато бил хвърлен в затвор. Участник в Първият вселенски събор в Никея през 325 г. срещу ерестта на Арий.

Почитан в християнския свят като чудотворец и покровител на моряците, пътуващите, затворниците и сираците.

Една история от неговото житие, в която се разказва как тайно нощем подхвърлял кесия с жълтици пред дома на разорен баща на три дъщери, за да може да ги омъжи и така да ги спаси от позор, прави св. Николай първообраз на персонажа Санта Клаус, и дава основание за традицията на коледните подаръци.

Св. Николай умрял на преклонна възраст. Погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 г. мощите му са пренесени от италиански моряци от храма в Мира в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес. Частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви.

Освен честването паметта на светеца на 6 декември - денят на неговото успение - от 1087 г. на 9 май се установил и друг празник, наричан у нас "летен свети Никола", когато отбелязваме деня, в който мощите на свети Никола били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, където са и до днес.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”