Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Днес е Благовещение, християнският празник на майката
25-03-2017г.
Днес е Благовещение, християнският празник на майката

Днес православната църква чества един от най-светлите си празници - Благовещение. На 25 март се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Това е едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото.

Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38.

Дева Мария, изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, разкрита й от Божия служител, със смирение и послушание изрекла думите: "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти" (Лука 1:38).

От този миг насетне неизказана радост изпълвала чистото сърце на девицата от Назарет. А когато нейният Син - Богочовекът Иисус Христос, страдал и умрял на Голготския кръст, тя, както никой друг на тая земя, изживяла ужаса на човешката неправда, за да стане оттогава и завинаги най-усърдната наша застъпница пред Бога.

Днешният в християнската традиция се почита като празник на майката.

_____________________________

В Горублянския храм "Св.вмчк. Георги Победоносец" беше отслужена тържествената света Литургия от храмовото духовенство в лицето на отец Петър. В проповедта си  служещия свещеник  припомни на хората за живота и смирението на Божията Майка и припомни за смисъла на Благата вест за спасението на човечеството чрез идването на Спасителя на земята. Накрая бяха поздравени всички именици и празнуващи този светъл Богородичен пролетен празник!

Отец Лазар отслужи празничното богослужение в храм " Свети Димитър" кв. Панчарево тъй като от 1 март е председател и  на този храм. Храма бе преизпълнен с многоброен народ който с голямо внимание взе участие с възхвала на Божията Майка.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”