Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Архиерейска св. Литургия и офикия за Лазарова събота
08-04-2017г.
Патрирах Неофит посети отново кв. Горубляне на Лазаровден

На 8 април, когато Православната църква празнува Лазаровото възкресение, с благословията и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит с храм „Св. вмчк Георги“ в квартал Горубляне на столицата беше отслужена празнична възкресна св. Литургия. Св. богослужба бе възглавена на Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, председателят на тържествуващия храм отец Лазар Георгиев, протоиерей Борис Петров, свещениците Петър Петров, Иван Христов, Симеон Змейков и Васил Танев, както и протодякон Иван Петков.

Клиросните певци бяха водени от г-н Светослав Цеков.
Лично Негово Светейшество патриарх Неофит отличи с офикия „иконом“, предстоятеля на горублянския храм – отец Лазар Георгиев, като му пожела напредък и все така достойно служение на св. престол и на св. ни Църква. Епископ Герасим пожела на новия иконом крепки сили – както духовни, така и физически, така че вярно да проповядва Словото Божия, да бъде близо до своето паство, до хората от енорията, като подчерта, че всяка една награда, освен голяма радост е и отговорност. 
В словото си след св. Литургия Мелнишки епископ Герасим се спря на евангелския разказ за възкресението на Лазар: „Мнозина, дори и иудеи, събрани на това място, виждайки това дивно чудо, повярваха в Иисус Христос. И на следващия ден тези хора го посрещнаха в Иерусалим – като цар и Господ… Това е третият път в който Иисус Христос възкресява човек, но този път той вече четири дни лежи в гроба… Според вярването на третия ден душата се отделя от тялото и единствено е във властта на Бога да възкреси човек. Това и прави Иисус Христос за да докаже, да покаже и на нас и ние днес празнувайки този празник… да вярваме, че Иисус Христос е Син Божи и да вярваме на Неговите думи, че Той е Възкресението и Животът, и който вярва в Него и да умре, ще оживее… Дай Боже, по молитвите на св. четиридневен Лазар да бъдем и ние Негови приятели и да се сподобим с вечния живот!“
Иконом Лазар Георгиев благодари на Негово Светейшество и на Негово Преосвещенство и сподели огромната радост, негова и на цялата енория – да посрещнат първоиерарха на родната ни църква, обичния в Господа Светейши наш владика Неофит. Отец Лазар получи поздравления от целия клир и народ в храма, както за офикията, така и за именния му ден. 
„Много щастие във всеки дом и особено в тази прекрасна енория“, пожела патриарх Неофит, пожелавайки честити и щастливи настъпващи празници.
Празникът завърши с фолклорна програма от лазарки и вокална група „Шопкиня“.
 
Текст и снимки: Мартин Митов

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”