Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
В деня слизането на светия Дух- Христовата Църква е основана и празнува своя рожден ден!
04-06-2017г.
Петдесетница

Днес Светата ни църква празнува Петдесетница.

Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Празникът бил тържествен и радостен, в Иерусалим се стичало голямо множество народ, за да принесат с благодарност към Бога установената от закона жертва. Апостолите заедно със Света Богородица били събрани в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Иисус Христос. Около третия час по еврейско време настанал голям чул шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден. Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Св. Дух. Утрешният понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез Който ни се дарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота.

________________________

По този повод храмовото духовенство в лицето чредния свещеник отец Петър, който отслужи  благодатната тържествена света Литургия за прослава на Великия празник Петдесетница. Богослужението продължи веднага с Вечерня, на която по време на Великата ектения се добавят и специални прошения за слизането на светия Дух върху вярващите. На вечерното богослужение  след входа свещенослужителя разхвърля орехова шума в предобраз на онова велико събитие, което е станало, а именно слизането на Светия Дух във вид на огнени езици върху св. Апостоли. На края се прочетоха трите съдържателни молитви, които се четат на колене в които се измолва благодатта Божия, която винаги да ни осенява и да ни прости всяко прегрешение което сме сторили тук на земята. Храма беше изпълнен с множество богомолен народ дошли да усетят благодатта на днешният светъл празник.

Нека благодатта на Светата Троица да бъде винаги върху нас чедата Божии, а ние винаги да я носим в нашите сърца и души и да я разпространяваме като Христови последователи.

Честит Празник на всички.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”