Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Денят на старозаветният пророк Илия-Ревностен последовател на Бога
20-07-2017г.
Денят на старозаветният пророк Илия- Ревностен последовател на Бога

Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството, пророк Илия живял по време на цар Ахав и царица Йезавел, които се нланяли на езическия бог Ваал. Разгневен от нежеланието им да спазват заповедите на истинския Бог, светецът опитвал да им посочи правилния път чрез заплаха от суша и глад, чрез чудеса и усърдни проповеди.

Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Огорчен, но несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава. След като получил предизвестие, един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на Елисей само горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

________________________________

В слънчевия ден 20 юли се отдава молитвена прослава на един от великите старозаветни пророци и най-почитания от тях свети Илия. Прослава му се отдаде и в храма на столичния квартал Горубляне с отслужването на светата Литургия от иконом Лазар от храмовото духовенство. След службата служещия отец произнесе слово за празника. След това предстоятеля на храма отец Лазар с енорияши и жители на Горубляне по традиция вече осма година посети Горнопасарелския манастир посветен  на днес чествания светец над с. Габра. Там във възстановения вече храм, който е готов за освещаване отец Лазар извърши празничен водосвет и поръси множеството народ събрал се в това дивно място. По-късно беше осветен  курбан приготвен в чест на празника.

Празника завърши с радостни преживявания и добри впечатления от прекрасната манастирска природа.

Денят на старозаветният пророк Илия- Ревностен последовател на Бога Денят на старозаветният пророк Илия- Ревностен последовател на Бога

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”