Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
На празника Богоявление- Кръщение Господне със служба и водосвет и хвърляне на св. Кръст във водите премина празника на Просвещението
06-01-2018г.

Великия Господски празник  Св. Богоявление- Кръщение Господне тържествено беше отбелязано в столичния квартал Горубляне в слънчевия съботен ден на Новата 2018 година. Тържествата по-случай Йордановден започнаха в ранни зори в местният храм " Св. вмчк Георги Победоносец" с отслужването на Богоявленската света литургия от  предстоятеля на храма- иконом Лазар Георгиев. Целият храм се преизпълни с множество народ и съучастваха в молитвено настроение в светата Богослужба. През цялата служба се усещаше празничното настроение на богомолния народ, който благочинно целуваше празничната икона на празника със свещица в ръка. Накрая празнично слово произнесе отец предстоятеля, които напомни на християните за явяването на св. Троица: Бог Отец, чрез думите " Този е Моят Възлюбен Син, върху когото е Моето благоволение"; Бог Син, Който се кръщава в Йорданските струи от ръката  на св.  Йоан Предтеча и Бог Дух Светий, който се яви във вид на гълъб. отец предстоятеля в словото припомни на християните за смисъла на празника и примера от Христос, Бог , Който се подчинил на Старозаветния закон да се кръсти в Йорданските струи от Предтечата Христов. 

След това по традиция  отеца извърши Великият Богоявленски водосвет за здраве и спасение на всички хора в самия храм. В литийно шествие предвождано от Празничната Богоявленска икона и храмовото духовенство множеството народ се отправиха към река Искър, която преминава през квартала. Слад като бяха поръсени водите на реката отец Лазар хвъри св. Кръст в ледените води.  Тази година  множество младежи се хвърлиха във ледените води на река Искър за да извадят св. Кръст Господен, сред които най-малкия участник  беше 10 годишното момче Димитър Станоев. Щастливеца, който успя д да извади Честния Кръст,  е младежа Любослав Георгиев, който го поднесе с голяма внимание към останалите младежи, които излязоха от водите да го целунат и да му се поклонят за здраве и спасение. Тържествата завършиха с празнично настроение около огъня, край ледената река Искър.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”