Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
От днес започна Великия спасителен пост
19-02-2018г.
Започна Великия пост

„Възсия пролетта на поста, цветът на покаянието, да очистим прочее себе си, братя, от всяка сквернота, пеейки, да речем на Светодателя: Слава на Тебе, Единствен Човеколюбче.”

Дойде постът - майка на целомъдрието, изобличител на греховете, проповедник на покаянието, съжителство на ангелите и спасените на човеците. Верни, да извикаме: Боже, помилуй ни.

Великият пост, установен от св. Църква, е осветен от примера на Господа Иисуса Христа, Който е постил 40 дни в пустинята. Постът не е само въздържание от блажна храна; истинският пост е придружен с усърдие в молитвата и опрощение прегрешенията на другите, затова и Сиропустната неделя е определена за ден на всеопрощение.

Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден.
Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението.
Лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен.
(Стиховна стихира за понеделника от I седмица на Великия пост).

Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличава с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност.

През първите четири дни (понеделник, вторник, сряда, четвъртък) се чете канонът на св. Андрей Критски с припеви към стиха "Помилуй ме, Боже, помилуй ме".

В петък от първата седмица на Великия пост на Литургията след заамвонната молитва се извършва освещаване на "коливото", т.е. на вареното жито с мед, в памет на св. великомъченик Теодор Тирон, оказал благотворна помощ на християните, за да опазят поста.

В петък вечерта се отслужва Малко повечерие с Богородичен акатист.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”