Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Възхвала на Божията Майка честваха на празника Успение Богородично
15-08-2018г.

Празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Майумски и св. Йоан Дамаскин.

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

________________________________________

Със празнична вечерня отслужена предната вечер започчнаха празнествата на Богородичният празник във Горублянският храм. След това беше извършено опелото Богородично, тъй като в храма се съхранява и Нейна плащеница, изобразяваща Нейното Успение.

На самото утро на петднадесетия ден започна празничната утреня, съпроводена със тържествена света литургия отслужена от  отец Петър. Храма стана недостатъчен да побере множеството богомолен народ от квартала и съседните квартали на Богохранимата ни столица. Почти всички влязоха в радоста на празника като взеха и Свето Причастие за спасението на душите и телата си. Храмовото духовенство поздрави всички именяци, които носят това велико име на Света Богородица.

По късно вечерта в местността " Латинските гробища" в квартал Горубляне се намира и параклиса" Успение Богородично"; за тази цел свещеник Петър извърши и водосвет с освещаване на празничният водосвет. Празника завърши с много молитвено настроение и благодат бликаща от застъпничеството на Божията Майка.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”