Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Докосване до Охридските светинии- свети Климент и свети Наум в Македония
24-09-2019г.

За поредна година благочестивата традиция на храмовото духовенство да сплотява своята енория в единство проведе своето поклонническо пътуване на своите еноряши. С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и със съдействието на Софийска света Митрополия в лицето на Поклоническо-просветен център „Св. Йоан Рилски” се проведе Поклонническо пътуване до светините в територията на Северна Македония. В ранните зори на съботния ден 21 септември група християни от енорията на столичния квартал Горубляне и от столицата водени от своя водач, в лицето на иконом Лазар Георгиев и лектор Иван Йовчев се отправиха на своето пътуване към Република Северна Македония. След като бе пресечена границата първата светиня на която се спряха беше църквата „Свети Георги” при село Старо Нагоричане, която е била част от манастир изграден през ХI век при управлението на император Роман IV Диоген. Поклониците бяха посрещнати от местния свещеник който с любов и внимание им показа стенописите от ХIII и ХIV век- дело на солунските зографи  Михаил и Евтихий. В храма е известно, че след битката при Велбъжд със сръбските войски през 1130 година е погребан българския цар Михаил Шишман. След това групата се отправи към столицата Скопие, където се наслади на красотата и благоустройството на Македонската столица.  По-късно според програмата пътуващите се отправиха към един от красивите манастири- Бигорския манастир, посветен на Христовия Кръстител- свети Йоан Предтеча, намиращ се в местност близо до град Дебър. Там групата бе посрещната от местен монах, където всички се поклониха на светините и имаха възможност да се насладят на уникалния иконостас, изработен от Дебърските майстори-дърворезбари. В близост до манастира се намира метох в село Райчица, където се пазят частица от мощите на свети Георги Победоносец и подържан с красив двор и добра уредба на манастирския двор. В късния следобед многобройната група достигна до един от красивите градове на Македония- историческия и красив древен град Охрид- перлата на Македонска култура и древност. Там всеки усети красотата и древността на града със своите многобройни църкви и манастири.

В следващия неделен ден групата се отправи към светините на град Охрид, а именно църквите и манастирите. След кратък преход из града и на влизане в старата част на Охрид всички се поклониха в старинния храм „ Света Богородица- Перивлепта”, където се извършваше света Литургия. Храма датира от ХIII век и е известна още като „Свети Климент”, тъй като тук повече от шест века са се съхранявали мощите на светеца. Поклонението продължи с посещение на средновековния манастирски комплекс „ Свети Пантелеймон и свети Климент” или още наречен „ Плаошник”, разположен в старата част на Охрид. Изграден по инициатива на свети Климент Охридски с помощта на свети Цар Борис I. В този красив и уникален храм се намира гроба и се пазят мощите на свети Климент Охридски. Всички с едни уста и сърца изпяха тропара на светеца и се поклониха на св. Мощи. Ходейки по стръмни стъпала и гъста борова гора се устремихме към друга светиня: църквата „Свети Йоан Канео”, посветена на любимия апостол Христов- свети Йоан Богослов. Храма е строен през ХIII-ХIV век и от нея се показва уникална гледка към Охридското езеро. След това всички имаха възможност да се докоснат до чистите води на Охридското езеро и след кратка разходка с лодки достигнаха до другата част на града. Групата се отправи към една от старите красиви църкви, а имено храма „ Света София”, построена по времето на свети цар Борис I след приемането на християнството в България. По времето на цар Самуил, храмът става седалище на Българската Църква.

След кратка обедна почивка благочестивите поклонници се отправиха към перлата на Македония- древния манастир „ Свети Наум”, намиращ се на бреговете на Охридското езеро.  Построен през IХ-Х векове. Обителта е построена от светеца с помощта на свети цар Борис и цар Симеон. В манастирския храм се намира и гроба на свети Наум Охридски, където всички се поклониха. Двора на манастирския комплекс е украсен с красиви цветя, дръвчета и най- вече с животинските си обитатели: пъстрите и красиви пауни, които посрещат честните поклонници.

На третия ден на поклонничеството рано сутринта се отправиха към следващата дестинация- град Битоля. Там гордостта на града: храм „ Свети Димитър” датиращ от ХIХ век със своя богато- украсен иконостас и стенописи. По програма следващата спирка бе посещение в град Прилеп и храма, посветен на Богородичното Благовещение. Този уникално-красив храм е подробно описан в романа на Димитър Талев, а именно „ Железния светилник”, тъй като от там е роден този бележит български писател.

В следобедните часове на неделния ден поклонниците посетиха един красив скален женски манастир- „ Свети архангел Михаил” до Варош, съграден през ХIV век. Светата обител се намира на доста стръмно каменисто място и сестринството с любов и внимание посрещна своите скъпи гости. В Стариния храм сестра Варвара разказа историята на манастира. След кратка почивка и благодарност към Бога всички се отправиха към прибиране в своята родина България. В късните вечерни часове поклонническата група се прибра в столицата с радост и благодарност в сърцата си от преживяното и емоциите които съпътстваха всички през цялото време.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”