Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Архиерейско богослужение от епископ Пахомий на Лазаровден!
16-04-2022г.

В съботния ден на шестата седмица от Великия пост, тази година 16 април, Църквата чества чудното възкресение на Лазар от Витания, извършено от Господ Иисус Христос четири дни след неговата кончина и шест дни преди юдейската Пасха.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм на квартал Горубляне" Свети Великомъченик Георги Победоносец"възглави Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий- ректор на Софийската Духовна семинария, в съслужение с иконом Лазар Георгиев, който чества своя имен ден, и храмовото духовенство: протойерей Петър Петров и свещеник Стоян Иванов и дякон Слави Спасов.

За църковните песнопения се погрижиха певците от храма под вещото ръководство на Тодор Костов, преподавател в Софийската семинария. По време на причастия вдъхновено слово за празника произнесе отец предстоятеля.

В края на светата Литургия епископ Пахомий се обърна с поздравително слово към множеството народ и духовенството за смисъла на Възкресението Лазарово и възкресението на човешката душа. След това от името на Негово Светейшество патриарх Неофит беше поздравен и предстоятел на храма отец Лазар, който чества своя имен ден. Богослужението завърши с гръмко трикратно Многолествие за Светейшия патриарх и празнуващия народ този светъл пролетен празник Възкресение Лазарово- Лазаровден.
След това в двора на храма по традиция духовенството беше поздравено от млади момичета-лазарки, които с песни поздравиха насъбралия се празнуващ народ, а владиката ги благослови като име раздаде иконки за благословение.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”